Aradığın çözümü bulamadın mı? eDanışman Ekibi ile Hemen Bir Araya Gel

Girişimciler için Dijital Pazarlama Stratejileri

Makaleler
28.01.2022
blog-pic

Piyasaya yeni atılan girişimlerin, girişimlerinin başarılı bir şekilde ilerlemesi ve başlangıçta yeterli ivmeyi kazanabilmeleri için güçlü, dijital pazarlama stratejilerine ihtiyaçları vardır. Bu doğrultuda doğru müşteri deneyimi tasarlamanız ve uygulamaya koymanız hedeflenir.


Pazarlama planı hedefleriniz doğrultusunda markanızın müşterilere hangi kanal yolunu kullanarak ulaşacağını, belirlemenize yardımcı olur. Bunun için tercih edebileceğiniz birçok dijital pazarlama stratejisi bulunur. Bu çeşitli yollar sayesinde zorlanmadan, imkânlarınız dahilinde istediğiniz kitleye ulaşmanız mümkün hale getirilir. Kendiniz bu yolları deneyimleyebileceğiniz gibi profesyonel yardım almanız da söz konusu olabilir. 


Günümüzde neredeyse her şeyin dijital platformda sunuluyor olması, müşterinin dikkatini çekebilmeniz açısından zorluk sayılabilir. Fakat doğru stratejilerin izlenmesi, sizleri rakiplerinizden ayırabilir. 


Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir?

Sahip olduğunuz ürün veya hizmetin, doğru zamanda doğru kitleye ulaştırılması için yapılan çalışmalara dijital pazarlama stratejisi denilebilir. Bu strateji doğrultusunda sağlıklı bir müşteri deneyi oluşturmak büyük önem taşır. 


Ürün veya hizmetin başarısında büyük önem arz eden persona, farklı kaynaklar aracılığıyla edinilen bilgilerin incelenmesi ve bu bilgiler ışığında hedef müşteri kitlesinin oluşturulması olarak tanımlanabilir. Türkçe tam karşılığı kişilik kartı olarak da bilinen persona, ürün veya hizmetin pazarlama sürecine başlamadan önce izlenecek yolun planlamasını gerektirir. Bu süreçte hedef kitlenin satın alma motivasyonunu tahmin etmek yatırım getirisi konusunda da fikir edinmenizi sağlayabilir. 


Neden bir Dijital Pazarlama Stratejisine İhtiyacınız Var?

İnsanların firma ve ürünlerden çeşitli beklentileri bulunur. Firmaların sahip oldukları ürün ve hizmetleri, insanların dikkatini çekebilecek tarzda sunmaları rakipleri arasında öne geçmelerini sağlarken, başarılı bir işletme oluşturma imkânı da sunabilir. Bunun için doğru bir hedef belirleme çalışması yapılması gerekir. 

Değişken dijital pazarlama kanalları ve algoritmaları keşfederek, ürün ve hizmetleri yeni teknolojilere uyarlayarak müşteri odaklı çalışmalar yapmanız, markanızın köklü bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Hedef kitle analizi sahip olduğunuz markaya ilgi duyacak, bağ kuracak insanların tanımlanmasında başvurulan bir yöntemdir. Bu sayede markanızın sahip olduğu hizmete ihtiyaç duyan müşterilere kolayca ulaşmanız hedeflenir. Sadece anahtar kelime araştırması yapmak, dijital platformda müşterinize ulaşmak için yeterli olmayacaktır. Bununla birlikte uygulayacağınız çeşitli stratejiler sayesinde görünürlüğünüzü artırma fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Dijital Pazarlama Planı

Dijital pazarlama planı, SEO, SEM, PR, içerik, sosyal medya, e-mail gibi çalışmaları kapsayan, pazarlamaya dair birçok şeyi uygulayabileceğiniz bir strateji olarak düşünülebilir. Markanızı pazara açmadan önce güçlü bir plana sahip olmanız, hedeflerinizi görmenizi ve bu hedeflere ulaşmanızı kolaylaştırır. Bunun için öncelikle markanıza ait bir SWOT analizi yapabilirsiniz. Bu sayede markanın güçlü yönlerine odaklanarak, müşterilerinizde güven oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda zayıf olduğu noktaları geliştirerek müşteri deneyiminizi iyileştirebilirsinzi. Bu doğrultuda uygulayacağınız stratejiler, ürünün doğru bir şekilde konumlandırılmasına imkân verebilir. Konumlandırma ürün ve hizmeti müşterilerinin gözünden nasıl değerlendirildiği ile ilgilidir. 

Rakip Analizi

Rakip analizi yapmak, sahip olduğunuz ürün ve hizmete benzer pazara sahip markaların, uyguladığı stratejiler hakkında bilgi edinmenizi gerektirir. Dijital pazarlama planı yaparken sadece dijital pazarlama araçları kullanmak sizi başarıya götürmeyebilir. Fakat aynı zamanda rakiplerinizin stratejileri hakkında bilgi edinir, onları doğru bir şekilde tespit ederseniz alacağınız kararları hayata geçirmeniz daha kolay olabilir. Piyasada benzer müşterilere hitap eden rakiplerinizi iyi tespit ederek, markanızı ona göre konumlandırmanız gerekebilir. 

Dijital Pazarlama Stratejileri

Ürün veya hizmetlerinizi sunduğunuz markanızın bilinirliğini, satışlarını artırmak için uygulayacağınız dijital pazarlama stratejileri değişiklik gösterir. Markanıza uygun, müşterilerinize hitap edebilecek stratejiler üzerinde çalışmak piyasadaki yerinizi kalıcı bir hale getirmenizi sağlayabilir. 


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok marka dijital platformlarda yerini alıyor, müşterilerin onlara daha kolay bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Bu pratik yöntem sayesinde etkin stratejiler belirleyerek, rakipleriniz arasından göze çarpar bir şekilde sıyrılmanız gerekir. Bunun için tercih edebileceğiniz dijital pazarlama stratejileri şu şekildedir;


- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): SEO çalışması sayesinde, web sitenizin sunduğu içeriklere uygun olarak anahtar kelime çalışması yapılması hedeflenir. Bu sayede web sitenizin optimize edilmesi ve aramalarda yükseltilmesi sağlanır. 


- Tıklama Başına Ödeme(PPC): Genellikle reklam veren kullanıcıların, reklam tıklamaları için ücretlendirildiği, reklamlarının gösterilmesi için ücret oluşturulmadığı bir reklamcılık modelidir. 


- Sosyal Medya Pazarlamacılığı: Hizmet ve ürünlerin, sosyal medyaya ait bir ağ üzerinde tanıtımının ve reklamının yapılması yoluyla marka bilinirliğinin artırılması hedeflenir.


- Yeniden Pazarlama(Remarketing): Web sitesini ya da uygulamasını en az bir defa ziyaret etmiş kullanıcılara, sonradan farklı bir mecrada ulaşmanıza olanak sağlayan reklam kampanyası modelidir. Marka bilinirliğinize katkı sağlamasının yanında potansiyel müşterilere ulaşmanızı ya da satış yapmanıza yardımcı olabilir.


- Influencer Marketing: Pazarı etkileyebilecek potansiyel sahip kişilerin, belirli bir markanın reklamını yapması olarak kabul edilebilir. Kişi, farklı dijital platformlarda veya sosyal medyada, ürün ya da hizmete yönelik deneyimlerini, takipçilerine aktarabilir.


- E-mail Pazarlama: Markaların ürün ve hizmetlerine yönelik bilgilendirmeyi, ulaşmak istediği hedef kitleye mail üzerinden aktarmasıdır. 


- İçerik Pazarlaması: Firmanın, hedeflediği kitleyi etkilemesi, kar elde edebilmesi için sürekli olarak içerik üretimi gerçekleştirir. Burada amaç, müşterinin ilgisini ve merakını uyandırarak, davranışlarını yönlendirmek olarak kabul edilir. 


- Affiliate Marketing: Temel olarak satın ortaklığı adıyla da bilinir. Kişiler, firmaya getirdiği müşteriye bağlı olarak kazanç elde eder. Bu kazanç, internet üzerinden tıklama veya satın yapma yoluyla sağlanabilir. 


- Mobil Pazarlama: Hedef kitleye, web sitesi, e-posta, SMS ya da sosyal medya aracılığıyla, teknolojik cihazlardan firmanın, farklı kanallar kullanarak ulaşmasıdır. 


- Video Pazarlama: Firmaların, müşterinin veya hedef kitlenin ilgisini çekecek yetide markasına ait video hazırlayarak, sunmasıdır. Video içerikleri, markanın ürünleri, hizmetleri, referans veya etkinlikleri ile ilgili olabilir. 

Dijital Pazarlama Araçları


Bir markanın müşteriye sunmak istediği hizmetleri, dijital ortamda pazarlaması için kullandığı araçlar farklılık gösterir. Bu araçlar sayesinde, marka hızlı bir şekilde büyüyebilir ve köklü bir hale gelebilir. Bunun için pazarlama sektöründe kullanılan yöntemlerin başında gelen segmentasyon, markaların içinde bulundukları pazarı parçalara bölerek küçük bir bölümü hedef almalarıdır. Bu küçük pazar veya hedef kitleye yönelik yapılan stratejik planlamalar sayesinde çok net ve başarılı bir pazarlama çalışması yapılabilir. 


Hayatın her döneminde belirlenen hedefler doğrultusunda imza attığınız başarılar artabilir. Bunun için kullanacağınız KPI’lar sayesinde, ilerlemek istediğiniz yolu daha net bir şekilde belirleyebilir. Fakat bu süreçte belirleyeceğiniz hedeflerin ulaşılabilir ve gerçekçi olması önemlidir. Aksi takdirde hayal kırıklığına yol açabilir. 


Sitenize ya da uygulamanıza gelen ziyeretçileri dönüşüm hunisi olarak bilinen bir yöntem ile farklı segmentlere ayırarak daha doğru aksiyonlar alabilirsiniz. Dönüşüm hunisi genel olarak 3 bölümden oluşur. Üst, orta ve alt kısım olarak belirlenen dönüş hunisi, satın alma işlemlerinde baştan sona kadar uygulanacak tüm süreçlerin tamamının belirlenmesini hedefler. Burada amaç markanın ürününü internet üzerinden satın alarak, müşterinin huninin en alt kısmına ulaşmasını sağlamaktır. 


Temel olarak potansiyel müşterilere ulaşma imkânınızı artıracak dijital pazarlama araçları ise şu şekildedir:


  • Google Ads: Markaların, ürün ve hizmetleri ile ilgili Google aramalarında ve iş ortağı web sitelerinde reklam gösterebildiği oldukça gelişmiş özellikleri bulunan bir dijital pazarlama aracıdır.


  • Google Analytics: İşletmenize ait ürün veya hizmetleri hedef kitleye sunduğunuz web site ve uygulama trafiğinizi anlık olarak değerlendirme imkânı bulduğunuz bir dijital pazarlama aracıdır. Bu sayede ziyaretçilerinizle ilgili içgörüler elde etme ve hedef kitlenizi analiz etme imkânı bulursunuz. 


  • Anahtar Kelime Araştırması Araçları: İnsanların Google ve diğer arama motorları üzerinde araştırdığı konular için sorguladıkları anahtar kelimeleri ve bu anahtar kelimelere ait bazı diğer metrikleri görmeye yarayan araçlardır. Bu araçlar ile hedef kitlenize ulaşabilmek adına kurguladığınız reklam kampanyaları ve içerik stratejileriniz için fikir edinebilirsiniz.


  • Sosyal Medya Araçları: Sosyal medya ile ilgilenen kişi ya da işletmelerin sosyal medya hesaplarına ait verileri daha doğru analiz etme ve reklam kampanyaları oluşturma gibi süreçleri kolaylıkla yönetmesine yardımcı olan Facebook Business Manager, Buffer, Hootsuite vb. gibi araçlardır.


  • SEO Araçları: Web sitenizin arama motorlarında organik olarak görünürlüğünü artıran ve detaylı analizler yapabilmenizi sağlayan dijital pazarlama araçlarıdır.


  • E-posta Pazarlama Araçları: Bu araçlar aracılığıyla markanıza ilk defa ilgi duyan bir müşteriyi bile sadık bir kullanıcı haline getirebilirsiniz. Potansiyel müşterilerinize ve hedef kitlenize, hizmetleriniz hakkında göndereceğiniz e-postalar sayesinde marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz.