Aradığın çözümü bulamadın mı? eDanışman Ekibi ile Hemen Bir Araya Gel

İşletmenizdeki Büyümeyi Nasıl Sağlıklı Kontrol Edersiniz?

Vlog
23.05.2022
blog-pic

Büyük veya küçük işletmelerde büyüme sürecinin dengeli ve istikrarlı bir şekilde devam ettirilmesi şirketin yapısını dinamik bir hale getirir.

 İşletmenin finansal durumu ve üretime etkisi, büyümenin oranında değişikliklere neden olabilir. Sağlıklı bir büyüme gerçekleştirmek için işletmenin mevcut durumunu bilerek ve ekonomik gidişatını göz önünde bulundurarak büyüme yöntemine karar vermek gerekmektedir.

 

İşletmelerde Sağlıklı Büyüme Kavramı Nedir?

İşletmeler belirli nedenlerle büyümeyi hedefler. Şirketin kendi sınırlarını genişletirken uyguladığı stratejiler, ele aldığı unsurlar büyümenin ne kadar uzun soluklu olacağını, sağlıklı bir büyüme olup olmayacağını belirleyebilir. Büyüme öncesinde işletmenin istediği büyüme modeline karar verilebilir. Basit bir dille ifade edilen İşletmelerde büyüme nedir sorusunun ardından, büyümeyi etkileyen faktörlere göz atmak gerekebilir. İşletmelerde büyüme, iç büyüme, yatay büyüme, dikey büyüme, dış büyüme olarak 4 kategoriye ayrılır. İşletmenizin farklı nitelikleri göz önünde bulundurarak tercih edeceğiniz büyüme modellerinin kendi içerisinde avantajları ve dezavantajları bulunabilir. 

 

İşletmelerde Büyümeyi̇ Sınırlayan Faktörler

işletmelerde büyüme stratejileri işletmenin içerisinde bulunduğu sektöre göre değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak, işletmenin halihazırda mevcut büyüklüğü, yönetimdeki yetenekleri, sosyal çevresi, finansal kaynakları, şirketin içerisinde bulunduğu ülkenin ekonomik durumu, faaliyetleri ve piyasada yer alan rakipleri büyüme oranını etkileyen faktörlerdir. Doğru bir strateji işlenmemesi durumunda bu faktörler işletmedeki büyümeyi sınırlayabilir. 

 

İşletmelerdeki Büyüme Nasıl Ölçülür?

İşletmelerde büyüme öncesinde kurumun büyüklüğüne, yönetim şekline, ekonomik yapısına, faaliyet gösterdiği sektöre bakılabilirken kurumun ne kadar büyümek istediğini de tespit etmek gerekir. Belirli stratejiler izlenerek büyüme gerçekleştiren firmanın, bu gelişim oranını ölçmesi, işletmenin geleceğini görmek, adımları daha sağlam atabilmek adına önem taşır. Bununla beraber çeşitli ölçüm kriterlerinden destek alarak, verilere dayalı bir ölçüm gerçekleştirebilirsiniz. 

  • Kaynaklara Dayanan Ölçüm Kriterleri: İşletme büyüme sürecinde bünyesinde bulunan hizmeti veya malı artırabiliyor mu, alım gücü yüksek mi, talep yoğunluğunu karşılamak adına yeterli stok tutabiliyor mu bu soruların cevabının sağlıklı bir şekilde sağlanması gerekir.
  • Ekonomik Sonuçlara Dayanan Ölçüm Kriterleri: Mal ve hizmet satışının sonucunda elde edilen finansal veriler, yatırım ve satış gücündeki artışlar bu ölçüm kriterinde önemli yere sahiptir.

Sağlıklı Büyümenin Kontrolü için 5 Temel Metrik

  • Müşteri Adayından Müşteriye Dönüşüm Oranı: Şirket potansiyelini ve müşteri geri dönüşlerini artırmak için bu dönüşüm oranına dikkat etmeniz gerekebilir. İşletmenin içerisinde bulunduğu sektöre göre oranlar değişmekle birlikte %2 ile %10 arasında baş gösterir. Bu oranlar şirketinizin müşteri dönüşleri hakkında ortalama bir fikir edinmenize katkı sağlayabilir.

 

  • ROI(Yatırım Getirisi): Yatırım getiri, net elde edilen gelir ile yatırım arasındaki oranı temsil eder. Kar ve zararı belirleyebilmek, yatırımın geri dönüşünü izleyebilmek ve gidişatı hakkında fikir elde etmek için roi hesabı yapılması önemlidir. Yapılan yatırımın ne kadar getiri sağladığı, verimliliği hakkında basit bir şekilde bilgi sahibi olmanızı sağlayan Roi hesabı diğer yatırımlarla kendi yatırımınızı karşılaştırma imkanı da verebilir.

 

  • Satış Geliri: Şirketin satışını gerçekleştirdiği mal veya hizmetten elde edilen gelir olarak bilinen satış geliri, brüt ve net olarak ikiye ayrılır. İşletmenin satış yeteneğini gösteren brüt satış geliri kar elde etme niteliğine sahip değildir. Fakat nakit satış geliri, şirketin müşterilerinden aldığı nakit miktarını temsil eder.

 

  • Müşteri Edinme Maliyeti: 1,3 veya 6 ay gibi belirli bir dönem içerisinde tüm pazarlama çalışmaları için belirlenen bütçenin, elde edilen müşteri sayısına bölünmesiyle elde edilen bir veri türüdür.

 

  • Müşteri Bağlılığı ve Elde Tutma: Bu oranın hesaplanması, yeni elde edilen müşteri ile kaybedilen müşteri sayısı arasındaki bağlantıyı bulmanıza yardımcı olabilir. Oranı yüksek tutmaya çalışmak, müşterinin kaybedilmesindeki sebeplerin belirlenmesi ve bu sebeplerin ortadan kaldırılmaya çalışılması, müşteri bağlılığını ve elde tutma oranınızı yükseltebilir.

 

İstikrarlı büyüyebilmek için siz de ilk adımı Mali Tablolarınızı kontrol ettirerek başlayın. Sistem Global'in 25 yıllık deneyimi ile;

  • Firmanızın net işletme sermaye ihtiyacını belirleyin.
  • Mali tablolarınızın yatırımcı gözüyle nasıl göründüğününü öğrenin.
  • Mali tablolarınızın gelecek faaliyetlerinize yön verecek şekilde analiz edin.
  • Firmanızın mali kapsamdaki sorunlarının (düşük kar, yüksek maliyet, dönemsel değişken operasyon ve yatırım maliyetleri vb) kaynağını öğrenin.

Ürüne Ulaşmak İçin >> Mali Tablo Analiz Raporu