Multitasking ne anlama gelir?

04-04-2024 13:42
Multitasking ne anlama gelir?

Multitasking Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Şey

Multitasking adı verilen kavram, hayatımıza dijitalleşmenin artışıyla hatta en çok da bilgisayarlar ve akıllı cep telefonlarıyla giren çok yeni bir olgudur. Peki multitasking nedir? En basit tanımıyla çoklu görev adı verilen multitasking olgusu, aynı anda birden fazla işin ya da görevin yapılması anlamına gelmekte.
Akıllı telefonlar ve bilgisayarların sürekli olarak yaptıkları bu olguya insan beyni de ayak uydurmaya çalışıyor. En basit örneği vermek gerekirse araç kullanırken telefonla konuşmak ya da bir toplantı sırasında aynı anda gelen e-postalara yanıt vermeye çalışmak olarak açıklayabiliriz.
Yani bu olgu, beynin yaptığı çoklu görevler olarak öne çıkıyor. Ancak multitasking şekilde yaşamak ya da çalışmak tahmin ettiğiniz kadar iyi bir şey değildir.

Multitasking Nedir?

Multitasking aslen İngilizceden gelmektedir. İngilizce de bulunan multi ve tasking sözcüklerinin birleşmesiyle meydana geliyor. Birleşik yazıldığında ise tam çevirisi aynı anda birden çok işi yapmak anlamına geliyor. 
Önemli bir online ders sırasında gelen mesajları cevaplamak, bir arkadaşınızla konuşurken önünüzdeki not defterine farklı bir konuda notlar almak ya da aklınıza gelenleri yazmak gibi beyninizi aynı anda farklı amaçlarda kullanmanız durumuna verilen isim olarak bilinmektedir. Sürekli bu şekilde yaşayan kişilerde günlük hayatlarında multitasking olarak yaşayan insanlar olarak adlandırılıyor. 
Dışarıdan bakıldığında çok da zor görünmeyen multitasking, ilk bakışta mevcut zamandan tasarruf etmek gibi algılansa da birçok uzman için verimliliği ve hayat kalitesini düşüren bir tutumdur. Çünkü aynı anda farklı işler yaptığınızda beyninizin kapasitesini farklı işlere bölmek zorunda kalmak ve aynı sürede birden çok işi yapmak direkt olarak verimliliğinizi etkilemektedir. Böyle durumlarda ise basit hatalar yapma ihtimaliniz yükselirken daha fazla vakit harcamanıza ve bitmeyen iş döngüsüne girmenize neden olabilme durumu artmasına sebep olmaktadır.

Multitasking Olmak Verimli Çalışmayı Destekler mi?

Multitasking, zaman zaman verimli şekilde çalışmayı desteklese de süreklilik arz ettiğinde, üst üste yığılan yeni görevlerle baş edilemez hale gelebilir. Bunun doğal bir sonucu olarak da verimlilik düşmeye, bitkinlik, dalgınlık yükselmeye başlayabilir. 
Doğru bir multitasking çalışma sistemi, benimsendiğindeyse iyi sonuçlar verebiliyor. Günlük hayatınızı kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bir iki değişiklik aslında zamandan tasarruf da sağlıyor. 

Örneğin sabah kalktığınızda diş fırçalarken kahve hazırlamak ya da telefonla konuşurken, kafa yormanızı gerektirmeyen sadece motor becerilerinizi kullanarak yapabileceğiniz işleri yapmak multitasking kavramının iyi ve doğru şekilde kullanımı olarak ön plana çıkıyor. Ancak dikkat gerektiren iki işi aynı anda yapmaya çalışmak doğru bir davranış şekli olmuyor.

Multitasking Kavramı ile İlgili Yanlış Bilinenler

Multitasking kavramının beynin gelişimi ve kapasitesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu savunan görüşler ve hatta bu şekilde bir davranış biçimini önerenler var. Bu doğru bilinen en büyük yanlışlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 
Sanılanın aksine multitasking’in beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek yavaşlatma etkisi bulunuyor. İnsan beyni, tek bir işi düzgün şekilde yapabilmek için konsantre olabilme yeteneğiyle yaratılmış bir organdır. Siz, beyne aynı anda birden fazla dikkat gerektiren iş verdiğinizde; beyin kendi kapasitesinin ve alışkanlıklarının dışına çıkmak zorunda kalıyor. Bu da aslında yavaşlamanıza sebep olmaktadır. 
Üstelik multitasking sistemini benimseyenlerin IQ seviyelerinin günden güne artış göstermesi de tamamen bir şehir efsanesidir. Beyne sürekli ve aynı anda yeni komutlar verdiğinizden dolayı beyin, bir süre sonra konsantre olma özelliğini yitirmeye başlıyor. 
Beyni çalıştırmak iyidir ama mevcut çalışma şeklinden farklı şekilde çalışması için komutlar vermek, beynin zarar görmesine, uzun vadede ise IQ seviyesinin de düşmesine neden olmaktadır.

Multitasking Kaynaklı Stres

İnsan vücudu, içsel ve dışsal uyaranlara otomatik tepkiler verir ve bu durumda stres olarak adlandırılmaktadır.  Stresin bu doğal tanımı bir yana dursun, uyaranların sıklığı arttıkça stres seviyesi de yükselir. Multitasking de birden fazla uyaranlar olması sebebiyle kişileri psikolojik ve fizyolojik olarak yorarak, daha zor günlere ulaştırabiliyor.

Belirli bir dozda stres insan hayatında anlamlı olabiliyor. Hatta, işlerin hızlı akmasına fayda sağlarken doz üst seviyelere çıktığında taşınamaz hale gelmektedir.. Bu noktada uzmanlar genellikle ya stresi yönetmeyi ya da multitasking becerilerinizi anlamlı bir biçimde tasnif etmeyi öğrenmenizi desteklemekte fayda olduğunu söylemektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.