Metaverse Nedir?
Metaverse sanallaştırılmış platformlardan oluşturulmuş bir evren ya da ortam olarak tanımlanabilir. Kullanılacak sisteme avatarları aracılığıyla veya dijital ikizleri ile dahil olma imkanı bulabilirler. Gerçek dünyanın sanal bir versiyonu olarak kabul edilen Metaverse platformuna giriş yapmadığınızda bile evren aktif olarak devam eder. Burada insanlar, günlük faaliyetini yerine getirebilirken, birbirleri ile iletişime geçme imkanı bulurlar.
Metaverse'in Kökeni
İlk defa 1992 yılında Neal Stephenson’ın yayınladığı Show Crash kurgu romanında ortaya çıkan Metaverse kavramı, teknolojik gelişmelerin artmasıyla birlikte 3 boyutlu bir evren yaratıldı. Farklı cihazlardan destek alarak, gerçek dünyanın sanal dünya ile birleştirilmesi sağlandı. “Meta” tek başına normalin farklı bir versiyonu, normalin ötesi anlamına gelir. “Verse” ise evren anlamını taşır. Bu iki kelimenin birleşiminden meydana gelen Metaverse kavramı ise farklı bir evren, evrenin ötesinde bir dünya anlamını taşıyabilir.
Metaverse Kararsızlıkları
Metaverse satın alırken sahip olacağınız avatarların, farklı platformlara taşınıp taşınamayacağı ve tek bir dijital kimliğe sahip olup olmayacakları başta gelen kararsızlıklardandır.
Metaverse Özellikleri
Metaverse yatırım dünyasında yer alanlar, teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu dünyada yapılabilecek etkinliklerden ciddi anlamda kâr elde edebilir. Bu 3 boyutlu dünyanın gerçek hayatta olduğu gibi duraksamaya uğramaması dikkat çeken özellikleri arasında yer alır. Bununla birlikte dijital nesneler eş zamanlı olarak deneyimlenir. Kullanıcı sanal ortamdan çıkış yapsa bile Metaverse dünyasında canlılık devam eder. Sistemde her boyuttan kitle bulmak mümkündür. Dijital varlıklar değişik platformlarda yer alır. Bilgilerin geliştirilmesi, özelleştirilmesi ve tasarlanması ise sanal dünyanında bir başka niteliğidir.
Metaverse Kimler Kullanabilir?
Metaverse projesi, oyunların yanı sıra birçok işlevi yerine getirme olanağı sunar. İnsanların avatarlarını oluşturması sayesinde bu sanal evreni kullanma imkanı bulabilirler. Sanal dünyada vakit geçirenlerin kullanabileceği, belirli bir sınırı olmayan ortamdır. insanların sahip oldukları sanal gerçeklik cihazları aracılığıyla alışveriş yapma, sinemaya gitme, oyun oynama veya gezmek gibi birçok eylemi gerçekleştirme imkanını Metaverse ortamında bulabilir.
Kripto Paralar ve Metaverse
Metaverse platformlarının kendi oluşturdukları coinler ile birlikte Metaverse’de araziler ve avatar aksesuarları satın alınabilir. Bu kripto paralardan bazıları şunlardır; MANA, SAND, AXS, THETA, ENJ, WAXP ve RENDR. Metaverse nasıl alınır sorusunun sade cevabını ise şu şekilde yanıtlayabiliriz; çeşitli coinlerin, büyük kripto borsaları aracılığıyla satın alma işlemi gerçekleştirilir.
Metaverse’in Riskleri
Facebook uygulaması, birçok insanın Metaverilerine ulaşma imkanına sahiptir. Bu geniş bilgiler nedeniyle insanların kişisel sınırlarını tehdit eden Facebook bir güvenlik riski oluşturabilir. Bununla birlikte kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık gibi saldırıların olması mümkündür. Birçok etkinliğin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan ortam, insanların tembelleşmesine, asosyal kişilikler kazanmasına yol açabilir.
Metaverse İnşaa Eden Şirketler
Metaverse platformlarını oluşturmak ve geliştirmek için birbiriyle rekabet içerisinde olan şirketlerin başında şunlar yer alır; Nvidia Corporation, Microsoft Corporation, Roblox Corporation, Meta Corporation, Unity Software Corporation, Snap Inc, Autodest Inc, Amazon Com Inc, Tencent HLDGS LTD, SeaLTD.
Metaverse Platformları
Metaverse platformlarında öne çıkanlar şu şekildedir; Decentraland, The Sandbox, Axie Infinity, Theta Network, Enjin Coin ve Illıvium. Metaverse projeleri nereden alınır sorusunun güvenilir cevaplarını bulmak için kapsamlı bir araştırmaya girmeniz gerekebilir. Metaverse arazisi satın almak istediğinizde NFT platformları arasında yer alan OpenSea uygulamasını ziyaret edebilirsiniz.
AR ve VR Teknolojilerinin Metaverse ile İlişkisi
Sanal Gerçeklik yani VR, Artırılmış Gerçeklik yani AR olarak bilinen teknolojileri, markalar tarafından pazarlama çalışmalarına farklı bir boyut katmak için tercih edilebilir. VR teknolojisi kask ve eldiven içerisinde yerleştirilen sensörler veya ekran aracılığıyla kişilerin 3D bir ortamı keşfetmelerine olanak sağlanır. AR teknolojisinde ise,gerçek dünyanın bilgisayar aracılığıyla sağlanan görünümdür. Endüstriyel tasarım, turizm, alışveriş, sağlık, emlak, sanat ve müzeler, oyunlarda bu iki teknolojiden de yararlanmak mümkündür.
Metaverse İnternetin Geleceği Mi?
En iyi metaverse projeleri yardımıyla girebileceğiniz bu evrenin yaratılmasında Facebook’un(Meta) oldukça büyük bir desteği vardır. Web 2.0‘dan 3.0‘a geçişiyle birlikte hızlı bir şekilde Metaverse dünyasının geliştiğini ve gelecekte de daha fazla gelişeceğini görmek mümkündür. İlerleyen dönemlerde, uzaktan çalışmayı desteklemek, büyük yatırım fırsatlarını değerlendirmek ve günlük hayatın gelişmiş bir şekilde yaşanması için gerçek ötesi bu evrenin kullanımı artabilir. NFT sahipleri, OpenSea, Bakery Swap gibi farklı ve popüler platformları kullanarak hali hazırda bulunan ürünlerini satma fırsatı bulacaklardır.