İşletmelerini Büyütmek İsteyen Girişimcilere 8 Tavsiye
İşletmelerini Büyütmek İsteyen Girişimcilere 8 Tavsiye
Günümüzde kendi işletmelerini kurup, işlerini büyütmek isteyen kişilerin sayısı giderek artmaktadır. Yeni fikirleri destekleyen, kişilere hayallerini gerçekleştirebilme fırsatı sunan organizasyonlar, devlet destekleri, hibeler ve yatırımcılar sayesinde girişimcilik kültürü gittikçe yaygınlaşmaktadır. Eğer siz de işinizi büyütmek istiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, okumaya devam edin çünkü bu işin ustalarından sekiz değerli tavsiyeyi sizler için derledik.
Kendinizin en büyük eleştirmeni siz olun
Bir işletme açmak, her yeni başlangıç gibi içinde umutlarınızı taşır ve doğal olarak geleceğe dair iyimser düşünceler içinde olmakla mümkündür. İşletmenizi geleceğe taşıyacak önemli kararları alırken gerçekçi ve akılcı hareket etmeniz, işletmenizin başarısında belirleyici olacaktır. İş planınızı yaparken, atacağınız her önemli adım öncesinde, varsayımlarınızı gözden geçirmeye zaman ayırmanız ve inanmak istediklerinizle değil gerçeklerle hareket etmeniz başarınızı etkileyen en temel unsurlar arasında kabul edilir.
İşinizi etkili şekilde pazarlamayı öğrenin
Bir iş kurmanın kendi içinde pek çok zorluğu vardır, ancak işin, doğru ve etkili pazarlama çalışmaları olmadan başarılı olma ihtimali pek yoktur. Birçok girişimcinin yaptığı gibi sadece sosyal medyayı kullanmanın yeterli olduğu yanılgısına düşmemelisiniz. Sizinle iş yapmak isteyen kişilerle karşı karşıya geldiğinizde, bire bir pazarlama becerilerinizi kullanmalısınız. Eğer bu konuda gereken becerilere şu anda sahip değilseniz, bunları mutlaka öğrenmeyi hedeflemelisiniz.
Devamlı olarak yenilenmeye ve vizyonunuzu değiştirmeye açık olun
Girişimcilik dünyası oldukça rekabetçidir. Kendi işletmenizi kurmak için yola çıkarken kafanızda oluşan kavramlar gerçekleşme aşamasında çok farklılaşabilirler ve birçok faktör değişmiş olabilir. Hem başlarken hem de işinizi büyütürken beta kullanıcılarınızın verilerini analiz etmeye ve geribildirimlerini incelemeye zaman ayırmalısınız. Anketler oluşturmak ve müşterilerinizin sizin çözümlerinizi kullanırken karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlamaya çalışmak sizi doğru çözümlere taşıyacaktır.Süreklilik arz eden bir tarzda yeniliğe açık olmak sizi başarıya taşır. Belki işinize belli bir vizyonla başlamıştınız fakat pazarın taleplerini ve ihtiyaçlarını doğru tespit ederek buna göre konum almak ve değişiklikler yapmak çok gerekli olabilir. Pazarın gerçek durumuna göre fikirlerinizi değiştirmeye hazır olun.
Kısa sürede iyi sonuçlar almayı beklemeyin
En başarılı işletmeler ve markalar bir gecede oluşturulmamıştır ve çok sayıda insanın uzun süreler boyunca yoğun çabalarıyla bir yere gelebilmiştir. Günde birkaç saat bile olsa, düzenli çalışmanın siz öyle hissetmeseniz bile mutlaka sonuç vereceğini bilmelisiniz. Birçok insan fikirlerinizi çılgın bulacak ve kazanç getiremeyeceğini düşünecektir, dolayısıyla çalışmanıza olan adanmışlığınızın başarınızda çok önemli bir payı olur.
Daha sık hata yapın
Eğer mükemmeliyetçi ve kusursuzluğu arayan bir yapıdaysanız bir işletme kurmak ve işinizin başarısız olma ihtimali çok korkutucu gelebilir. Başarısızlıktan korkmayın. Birçok küçük başarısızlıklar yaşamak hem hayatın hem de iş dünyasının bir parçasıdır. Hatta birçok başarılı işletme yanlış atılmış bir adımdan sonra kurulmuştur. Hatalarınızdan öğrenin ve hata yapmanıza izin verin. Ne kadar yanlışmış gibi görünse de büyük resmi görebilmeniz ve hatalarınızdan öğrenebilmeniz başarıya götüren gelişimin anahtarıdır.
Sorunları birer birer ele alın
İş dünyasında genellikle girişimciliğin kahramanca bir macera olduğu algısı vardır. Halbuki bir işletme kurmak, zaferlerle dolu bir macera olmaktan daha çok her seferinde tek bir sorunu çözmek ve belirli kilometre taşlarını tamamlamakla ilgilidir. Çoğu zaman olağan dışı bir şeyin olmadığı hatta sıkıcı günlerle doludur. Girişimciliğe bir sorun çözme kariyeri olarak görmek enerjinizi korumanıza ve uzun soluklu işler yapabilmenizi sağlar.
Finansal okuryazarlık öğrenin ve plan yapın
Bir işletme kurmak için kolları sıvayan çoğu girişimci, işlerin finansal boyutuyla alakalı gerçek bir anlayışa sahip olmadan işe girişmişlerdir. Günlük operasyonları yönetebilmek için ve beklenmedik masrafları karşılayabilmek için bir miktar kaynağa ihtiyacınız olacaktır. Sağlam bir finansal planınız olduğundan ve parasal akışınızın dinamiklerini anladığınızdan emin olmalısınız. Eğer parasal akışınızı dikkatle takip etmezseniz zorluklar yaşayabilirsiniz ve ani kararlar vermeye daha meyilli olursunuz.
Eninde sonunda bir sonuç alacağınızı unutmayın
Eğer bir konuda tutkuluysanız ve sıkı çalışırsanız her şey muhakkak ki zamanla yerli yerine oturacaktır. Çoğu başarısızlık, insanların hemen görmeyi istedikleri sonuçları kısa sürede alamadıkları için vazgeçmeleri kaynaklıdır. Bir işletme kurmayı uzun bir ara verdikten sonra spora yeniden başlamak olarak düşünebilirsiniz. Başlarda zorlanmanız çok doğaldır ve o ilk zorlu adımı atabildiğiniz için kendinizle gurur duyarsınız.İstikrarlı olursanız da sonuç alırsınız. Bir ay sonra sadece iki kilo verdiğiniz için bırakırsanız hikayeniz orada biter. Yolunuza devam edip doğru şeyi yapmaya devam edin çünkü eğer iradeyle ilerlerseniz her şey sonuca ulaşacaktır.
Eğer bir işletme kurmaya karar verdiyseniz, şirketinizi online kurmaktan, gelecekteki işletmeniz için doğru adımları atmaya kadar geniş bir kapsamda, eDanışman ile kolay, pratik ve profesyonel bir destek alabilirsiniz.