Aradığın çözümü bulamadın mı? eDanışman Ekibi ile Hemen Bir Araya Gel

Marka Stratejiniz Küreselleşmeye Uygun Mu?

Vlog
8.11.2021
blog-pic

Marka Stratejiniz Küreselleşmeye Uygun mu?

Markaların küresel ölçekteki imajının kendiliğinden oluşması mümkün değildir. Markanızın bilinirliğini artırmak için hedefler belirlemeniz ve stratejilerinizi küresel ölçeğe uygun olarak yönlendirmeniz gerekir. Marka stratejisi nedir, nasıl belirlenir, küresel ölçekte büyümeye uygun bir marka stratejisi nasıl belirlenir sorularının cevabını bu yazıda sizler için derledik.

Küresel Markalaşma Nedir?

Bir markanın faaliyet gösterdiği sektörde bilinirliğini ve gücünü artırmak için dünyanın değişik yerlerinden yönetilmesi kısaca küresel markalaşma olarak ifade edilebilir. Küresel markalaşma adımları, markanızın dünya genelinde nasıl algılanmasını istediğinizle ilgili olarak geliştirdiğiniz stratejileri kapsar. 

Yerel pazarda varlığınızı sürdürebilmek için markalaşma yoluna gitmeniz bir zorunluluktur. Ürünlerinizi sadece ülkeden ülkeye tanıtmanız ve satmanız yeterli değildir. Kendi ülke sınırlarınız içinde de belli bir bilinirliğe ulaşmanız markanızı globale taşımanızı kolaylaştıracaktır.  

Küresel Markalaşmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Yerel pazarda belli bir seviyeyi yakalamış ve markasını büyütmeyi hedefleyen işletmeler küresel pazara açılmayı düşünebilir. Bu düşünceyi uygulamaya sokmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir: 

Marka Değerini ve Erişimini Artırır: Küreselleşen markaların elde edebileceği en önemli avantaj yeni pazarlarda daha fazla kişiye ulaşabilmektir. Dünya çapında daha fazla müşteriye ulaşabilen markaların bilinirliği artar. Küresel ölçekte tanınan markaların değerinin arttığı da bir gerçek. Küresel bir marka olan ve günlük hayatınızın bir parçası haline gelen markalardan bazıları şunlardır:

  • Amazon
  • Google
  • Apple
  • Microsoft
  • Samsung
  • Facebook
  • Huawei


Yeni Fırsatlar Yakalamanızı Kolaylaştırır: Yeni ülkelere açılmak demek yeni pazarlar keşfetmek ve yeni potansiyel müşterilere erişmek demektir. Küresel pazarlara açıldığınızda ürün ve hizmetlerinizin belli ihtiyaçlara karşılık veren nitelikler taşıdığını da keşfedebilirsiniz. Rekabet engeline takılmadan büyüme fırsatı da elde edebilirsiniz. Dünyanın pek çok ülkesinde toplu taşıma yetersizliğini karşılayan Uber, bir markanın küreselleşmesine verilebilecek en güzel örneklerdendir.

Rakiplerinizin Bir Adım Önüne Geçebilirsiniz: Küresel bir marka yaratmak yereldeki rakiplerinizin önüne geçmeniz açısından da büyük avantaj sağlar. Küresel markaların daha güçlü ve bilinir olduğunu söylemek mümkündür. 

Markanızı Küreselleştirmenin Önündeki Engeller Nelerdir?

Küresel markalaşmanın işletmeler açısından pek çok faydası vardır. Fakat küresel markalaşmanın gerçekleşebilmesi için bazı engellerin aşılması gerekir. Bu engelleri şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Küresel markalaşma önündeki en kritik eşik yerel kültürdür. Yerel pazarda markalaşmayı başardığınızda tüketiciyi, bulunduğunuz piyasayı tanımış ve müşterilerin güvenini kazanmışsınızdır. Fakat küresel pazara açıldığınızda yabancı bir pazara gireceğinizi, alıştığınız kültürün dışına çıkacağınızı bilmeniz gerekir. Yereldeki alışkanıklarınızı sürdürmeye çalıştığınızda başarılı olmakta zorlanabilirsiniz.
  • Ülkelerin iç mevzuatı da küresel markalaşma önündeki önemli engellerdendir. Her ülkenin kendine göre kuralları bulunur. Yurt dışında belli bir bölgede iş yapmaya başlarken kendi ülkenizin kurallarını uygulamaya çalışmanız doğru olmayacaktır. 
  • Şirketlerin iç yapılaşmaları da engellerden biridir. Dünyanın farklı yerlerindeki ekiplerinizi birbiri ile entegre biçimde çalışmaya yönlendirmeniz oldukça zor bir adımdır. 

Küresel Markalaşma Stratejilerine Başlama Yolları

Şirketinizin büyüklüğünü düşünmeden küresel markalaşma stratejilerine adım atmanız için bazı adımları takip etmeniz gerekir. Bu adımlar şunlardır:

  • Tutarlı ve esnek stratejiler belirleyin.
  • Güçlü marka kimliğinizi koruyun.
  • Marka planınızı küresel ölçeğe uygun hale getirin.
  • Farklı pazarları tanımaya dikkat edin.
  • Yerel tüketicilerin beklentilerini ve alışkanlıklarını analiz edin.
  • Yerel ortaklar edinin.
  • Ekiplerinizin iletişimini güçlendirin.

Marka Stratejiniz Küresel Ölçekte Büyümeye Uygun mu?

Marka stratejinizi küresel ölçekte başarıya ulaştırmak için öncelikle yerel dinamiklerle bağınızı güçlendirmeniz gerekir. Dünyanın ülke sınırları ile kısıtlanan bir alan olmadığını, ekonomik olarak tüm ülkelerin birbiri ile bağlantılı olduğunu unutmamak gerekir. Bir ülkede girişim ve tüketim özgürlüğü varsa markaların küresel ölçekte bilinir olması da o derece kolaylaşır. Yerel ölçekte doğru biçimde hazırladığınız marka stratejisi, küresel anlamda büyümenize de kapı aralar. Yerel ve global mecra arasındaki dengeyi tutturabildiğiniz sürece başarıya ulaşmanız zor değildir. Küresel pazarlama stratejinizin Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa ve Orta Doğu, Latin ve Kuzey Amerika ülkelerinden biri ya da birkaçında geçerli olması gerekir. Küresel marka stratejisinin şunları içermesi gerekir:

  • Standart ürün çeşitleri
  • Aynı marka isimleri
  • Paketlemede standart belirleme
  • Koordine satış ve fiyatlandırma
  • Reklam mesajlarında benzerlik

Küresel Markalaşma Stratejilerini Başarı ile Uygulayan 3 Örnek

Doğru bir global markalaşma stratejisi benimsediğinizde başarılı olabileceğinizi gösteren pek çok örnek vardır. Bu markaların ortak özellikleri tüm pazarlarda markalarının gücünü korumaları ve stratejilerini yerelleştirmeleridir. Küresel ölçekte başarı yakalayan bazı markalar şunlardır: 

Apple

Dünyanın en sevilen ve en çok ilgi gören teknoloji markalarından biri olan Apple kurulduğu ilk günden beri sürekli olarak geliştirdiği pazarlama stratejisi ile zirvede yer alıyor. Apple’ı başarıya taşıyan etkili pazarlama stratejileri şöyledir:

  • Basit düşünmek Apple’ın benimsediği en etkili stratejilerden biri. Reklam kampanyalarından üretim şekline kadar tamamen sadelikten yana olan marka imajını etkili biçimde yansıtıyor.
  • Apple’ın en büyük artısı müşteri görüşlerine değer vermesidir. Çeşitli kanallar yardımı ile müşterilerin fikirlerini ölçen marka, eksik ve hatalı yönlerini buna göre değiştirmeyi hedefliyor.
  • Apple fiyattan ziyade ürün değerine odaklanan bir marka. Her zaman en iyisini müşterilerine sunmak için çalışan marka, ürünlerinin müşterilerinin gözündeki yerini korumayı oldukça önemsiyor. 
  • Müşteri alışkanlıkları ile yakından ilgilenen marka, onlarla ortak bir dil benimseyerek beklentilerine karşılık veriyor. Marka bağlılığını güçlendirerek müşterilerini elinde tutuyor.

Amazon

Amazon’u global ölçekte başarıya ulaştıran üç neden bulunuyor. Bunları şöyle özetleyebiliriz: 

  • Müşteriler aradıkları her ürünü anında bulmak isterler. Amazon geniş stok imkanı ile tüketicilere bunu fazlasıyla verebiliyor.
  • Alacakları ürüne verebilecekleri en düşük ücreti ayırmak isterler. Yılın her zamanı düşük fiyat politikası benimseyen Amazon’u başarıya taşıyan en etkili adım da budur. 
  • Hızlı teslimat imkanı da Amazon’un artılarından biri. Lojistik ağını geniş tutan marka, yerele entegre ettiği ulaştırma imkanları ile başarısını koruyor. 

Son 10 yıldır küresel markalaşma bakımından en iyiler listesinde zirveyi paylaşan Amazon rakiplerine iyi bir örnek teşkil ediyor. Müşteri deneyimini iyileştiren ve geliştiren markanın doğal olarak sayfa trafiği artıyor. Bu durum satıcıların da dikkatini çekiyor. Daha fazla ürünü çatısı altında toplayan Amazon müşterilerini memnun etmeyi sürdürerek liderliğini koruyor. 

Heinz

Dünya çapında tanınan bir sos markası olan Heinz’ı küresel bir marka olma yolunda başarıya ulaştıran 4 temel strateji bulunuyor. Bunları şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Heinz girdiği her pazarda ürünlerini yerel kültüre uygun olarak güncelleme yolunu seçer. Ketçap ABD’de domatesten yapılırken Endonezya’da ürünlerine muz ekleyerek yerel halkın ilgisini çekmeyi başarmıştır. 
  • Yerel alışkanlıkları göz önüne bulunduran marka süpermarketler ve modern pazarlar dışındaki satış kanallarını da değerlendirerek kullanılabilirlik ilkesini uygulamayı seçer. 
  • Ulaşılabilir olmak da markanın stratejileri arasındadır. Farklı ülke koşullarını göz önünde bulundurarak ürün ambalajlarında değişiklik yapma yoluna gider. Alım gücü düşük ülkelerde küçük ambalajlı ve düşük fiyatlı Heinz ürünleri bulmak mümkündür.
  • Etkili reklam kampanyaları ile tüketicilerle bağ kuran marka bilinirliğini ve marka imajına olan güveni artırmayı tercih eder. 


Küresel markalaşma stratejilerinizi başarıya ulaştırmak için farklı kültürlerle entegrasyona girmeniz gerekir. Dengeli bir Pazar kapsamına sahip olarak satışlarınızı dengeli biçimde dağıtmanız da önemlidir. Küresel marka stratejisi belirlemek ve işletmeniz için doğru adımları atmak için profesyonel bir destek alabilirsiniz. E-danışman'ın kolay, pratik ve işletmenize özel uygulamalarına;


Buradan Ulaşabilirsiniz >>