Aradığın çözümü bulamadın mı? eDanışman Ekibi ile Hemen Bir Araya Gel

2022 Yılı Asgari Ücret Tarifesi

Makaleler
19.01.2022
blog-pic

Yılın son günlerine yaklaşırken, birçok çalışan ve vatandaş asgari ücret 2022 tarifesinin açıklanmasını bekler. Türkiye’de asgari ücret, bir işçinin 30 gün boyunca çalışma sürecinde alması gereken brüt ücret olarak kabul edilir. Bu ücretin günlük olarak belirlenmesi gerekmekle birlikte, bu hesap üzerinden aylık ve saatlik ücretlere de karar verilir. 


2022 asgari ücret zammı brüt 5004 TL olarak belirlenmiştir. Günlük kazanç alt sınırı ise 166,80 TL ‘dir. Fakat brüt olarak belirtilen bu asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi gibi çeşitli vergilerin düşülmesi sonucu net ücret 4253,4 TL olarak belirtilir. 2022 asgari ücret tablosu yılın son ayı olan Aralık ayının sonlarına doğru vatandaşlarla paylaşılır. Bu tabloda belirtilen ücretler, 5’er işçi, işveren ve devlet temsilci olarak toplamla 15 kişiden oluşan, asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenir. 


2022 AGİ Ücreti Olmayacak Mı?


Asgari Geçim İndirimi olarak adlandırılan AGİ, devlet tarafından asgari ücret ödemekle yükümlü olan işverenin vergisinden düşürülür. Bu nedenle uygulanan , işverenlerce çalışanlarının maaşlarına yansıtılır. Fakat 2022 AGİ düzenlemesinde, asgari ücret için çalışanların ödediği vergilerin, artık alınmayacağı kararının ardından maaşlara AGİ ücreti yansıtılmaması planlandı. 


AGİ miktarı, öncesinde çalışanın medeni durumuna, sahip olduğu çocuk sayısına ve önceki çalışma geçmişine göre değişiklik gösteriyordu. Fakat yeni yapılan düzenlemeler ile birlikte, artık asgari ücretle çalışan tüm işçilerin net 4253,40 TL alması planlandı. Yeni düzenleme öncesinde AGİ’nin ödenme durumu, sahip olduğunuz değerlere göre otomatik olarak hesaplanıp maaşınıza yansıtılırken, çeşitli vergiler de maaşınızdan kesilirdi. Şimdi ise gelir ve damga vergisi olarak belirtilen 680 TL maaşınızdan düşülmezken, azami 300 TL’lik AGİ desteğini maaşınıza yansıtılmayacak. 



Asgari Ücrete Yansıtılacak Vergiler



2022 asgari ücret brüt 5004 TL olarak belirlendi. Bu ücret üzerinden %14 Sosyal Güvenlik Kurumu Primi olarak 700, 56 TL, %1 İşsizlik sigorta primi olarak 50,04 TL olarak toplamda 750,60 TL bir kesim olur. Net 4253,40 TL olarak kalan asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 5879,70 TL olarak gerekli kurumlarca hesaplanır. Yeni yıl için belirlenen asgari ücretten herhangi bir vergi kesintisi olmaması planlanmaktır. 


Asgari ücretle çalışan bir kişiyseniz, önceki yıllarda maaşınızdan gelir vergisi ve damga vergisi kesilirdi. Fakat yeni düzenle birlikte hem iş verenler hem de çalışan ayrıca bir vergiye tabi tutulmayacaklar. Bekar bir çalışandan 300 TL, evli ve eşi çalışmayan birinden 226 TL, aynı durumda ve 1 çocuklu kişiler için 169 TL olarak ödenen vergiler çalışanların maaşından düşülüyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte bu ücretler çalışanlara kalır. AGİ’nin ödenmeyeceğini öğrenen asgari ücretli çalışanların endişesi, vergi kesintisinin kaldırılmasından ötürü avantaja dönüşebilir.


Asgari Ücretin Üzerinde Alanlar Ne Kadar Vergi Ödeyecek?



Asgari ücretten önceki yıllarda 600 TL gelir vergisi, 38 TL damga vergisi ücreti düşülüyordu. Fakat 2022 yılı itibariyle bu ücret ödenmeyecek. Fakat asgari ücretin üzerinde bir maaş alıyorsanız, bir vergiye tabi tutulmanız gerekir. Toplam 638 TL olarak belirlenen vergiler, aldığınız maaşa göre hesaplanır. Maaşınızın brüt ücreti üzerinden planlanan vergi miktarından 638 TL düşülerek, kalan miktarı vergi olarak ödemeniz gerekmektedir. Bu indirim ve vergilendirmeden çalışan kadar iş yeri sahipleri de etkilenir. Asgari ücretle çalıştırdığı kişiler için vergi yükümlülüğü kalan iş verenler, asgari ücretin üzerinde bir maaş ödemesi yapıyorsa bunun için bir vergi ödemesi gerekir.